Films Roermond

1945 - Bezoek Koningin Wilhelmina
23 maart. Koningin Wilhelmina had na haar bezoek aan Zeeland en Noord-Brabant ook een paar plaatsen in Limburg bezocht, Roermond was hier een van.
De trouw van Limburg aan Oranje
De derde dag van Hare Majesteits bezoek aan Limburg was gewijd aan Roermond en Venlo. Van Maastricht tot Sittard en verder tot de bisschopsstad was het een ware triomftocht voor onze Koningin.
Overal stonden kinderen en grote menschen langs de weg gesierd met Oranje en Rood-Wit-Blauw. Overal hing onze driekleur en herhaaldelijk moest de colonne stoppen voor het spontaan welkomstgedrang der lieden.
Tien over elf arriveerde de Koningin voor het stadhuis te Roermond. In de open huizen, onbewoonbaar en zonder ramen en deuren, op de ruïnes van ineengebeukte woningen, en op de markt voor het stadhuis stond, voor wat de overgebleven bevolking van Roermond betreft, het grootste gedeelte der gelukkige bevrijden.
(Artikel uit “Maas- en Roerbode”)

Het bezoek van de koningin is te zien tussen minuut 2.39 en minuut 4.44 in de film. Klik op de link om de film te bekijken:
Bezoek Koningin Wilhelmina

1945 - Victory Parade, Andersonweg dedication
Op 6 juni 1945 werd de Victory Parade gehouden in Roermond. Major General John B. Anderson, commandant van het U.S. XVI Corps, werd geëerd. De Maastrichterweg van de Kapellerpoort tot aan de Roer kreeg de naam 'Andersonweg'. Van deze Victory Parade is een film bewaard gebleven. Scott van Ness, kleinzoon van generaal Anderson kwam deze film op het spoor in de National Archives in Washington. Klik op de link om de film te bekijken:
Victory Parade