Oorlogs- en bevrijdingskinderen

Het is nu al bijna 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Deze bevrijdingsdag wordt elk jaar met veel plezier herdacht. Voor de meeste mensen was dat een vrolijke dag.

Voor sommige kinderen was de bevrijdingsdag op 5 mei 1945 en de tijd daarna een hel. We kunnen deze kinderen indelen in twee categorie├źn:

* Oorlogskinderen. Dit waren de kinderen van de verraders, de nederlandse SS'ers, de NSB'ers en de vrouwen die een relatie hadden gehad met Duitse soldaten.

* Bevrijdingskinderen. Deze groep kinderen wordt gevormd door de zonen en dochters van geallieerde soldaten. Tijdens de bevrijding heerste blijdschap en vreugde. In deze uren bloeide soms een korte 'liefdes' relatie op waaruit een kind geboren werd.

Het is belangrijk dat dit onderwerp onder de aandacht wordt gebracht en bespreekbaar wordt gemaakt. Openheid hiervoor is heel belangrijk. De kinderen van deze SS'ers en NSB'ers blijven meestal met een hoop onbeantwoorde vragen zitten. De verdraagzaamheid en verzoening voor deze vaak onbewust 'beschadigde' kinderen is broodnodig. De bevrijdingskinderen hebben, afhankelijk van het gezin waarin ze opgroeien, vaak minder last van hinderlijke gevoelens.

Op deze website komen enkele oorlogs- en bevrijdingskinderen aan het woord en lichtten de taboe die geheerst heeft in het gezin en de gemeenschap toe. Dit kan zowel anoniem als volledig openbaar gebeuren.

Mocht U meer informatie hebben of zelf met zo'n taboe zijn opgegroeid en U wilt Uw verhaal vertellen, neem dan svp via contact op via deze website. De wens om het verhaal anoniem te houden zal ten alle tijde gerespecteerd worden.