Bevrijdingskinderen

De naam 'bevrijdingskinderen' wordt vaker gebruikt voor kinderen van een Nederlandse vrouw en een van onze geallieerde bevrijders. De vader zou dan een Amerikaanse, Canadese of Britse soldaat kunnen zijn.

Tijdens de bevrijding was iedereen blij en gelukkig. Blij dat aan de lange Duitse bezetting een einde kwam. In de herfst van 1944 werd Zuid-Limburg bevrijd. Daarna geleidelijk de rest van Nederland.


(000)

Overal werd gefeest en gedanst. De titel van het liedje 'Trees, heeft een Canadees!' klinkt heel vrolijk. Echter uit sommige van de kortstondige relaties met geallieerde soldaten werd een kind geboren, in totaal meer dan 7.000. In veel gevallen was de geboorte van het kind geen vreugdevolle geboorte. Sommige vrouwen wisten nog niet eens de naam van de vader van hun kind. Er waren er ook die wel meer wisten over 'hun soldaat' maar dit geheim nooit prijsgaven.

De gevoelens van de bevrijdingskinderen zijn heel breed. Enkelen gaan levenslang gebukt onder deze specifieke gebeurtenis en de heersende taboe in hun omgeving. Anderen hebben een zorgeloze jeugd en worden min of meer beschermd opgevoed.(000)