Leudal, 70 jaar bevrijd, oktober 2014

Vanaf zondag 19 oktober a.s. tot en met zondag 18 januari 2015 is in het Leudalmuseum c.q. Bezoekerscentrum Leudal te Haelen een tentoonstelling te bezichtigen die geheel in het teken staat van de bevrijding van het Leudal (WO-II), nu 70 jaar geleden.

De activiteiten binnen de gemeente Leudal in het teken van 70 jaar bevrijding van de Duitse overheersing in de Tweede Wereldoorlog startte op zondag 28 september j.l. met een zeer succesvolle Heemkundedag op kasteel Aldenghoor.
Op deze dag werd als start van een reeks van activiteiten het door de Samenwerkende Heemkundeverenigingen uitgebrachte boekje “Herinneringen aan WO-II in Leudal” gepresenteerd. Een handig boekje met een tweetal fietsroutekaartjes langs niet minder dan 48 markante plekken binnen de gemeente Leudal, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.
Het boekje is voor slechts € 3,--verkrijgbaar bij alle deelnemende heemkundeverenigingen en in het Leudalmuseum, Roggelseweg 58 te Haelen.

De tentoonstelling.
De dorpen binnen Leudal werden bevrijd in de periode van 14 tot 17 november 1944 (Neer was de laatste dorpskern binnen de huidige gemeente Leudal die werd bevrijd).
De tentoonstelling “Leudal 70 jaar bevrijd” omvat niet alleen een groot aantal foto’s van de bevrijding zelf, maar ook van de frontperiode tot 1 maart 1945 en van de periode voorafgaand aan de bevrijding (vanaf september 1944). Ook zijn er foto’s van de bevrijdingsoptochten, die in diverse dorpen hebben plaatsgevonden.
Veel van dit fotomateriaal mag redelijk uniek worden genoemd en alleen daarom al is de tentoonstelling de moeite van een bezoek waard.
Naast de foto’s zullen ook de nodige interessante attributen en objecten te bezichtigen zijn.
De betreffende voorwerpen komen grotendeels uit het Leudal en geven een goed beeld van deze bewogen periode.


(F001)