Veldstraat

De naam Veldstraat is de oudste en oorspronkelijkste benaming van deze straat uit 1382. Het was terrein (veld) was niet bebouwd en had een agrarische bestemming.

In 1946 werd een petitie ingediend, door de toenmalige bewoners van de Veldstraat, om deze straatnaam te wijzigen in Stationsstraat. Dit werd niet gehonoreerd door de gemeente.
(B001)

1904


(F001)

1907


(F001)

11 mei 1940
Na de strijd werden de Nederlandse krijgsgevangenen naar Roermond gebracht en verzameld op de Markt. Van daaruit werden zij afgevoerd richting station.


(F001)

Het gebouw, op de foto, in 2012:


(F001)

1940
Duitse soldaten lopen het restaurant binnen op de hoek Veldstraat en Knevelgraafstraat.


(000)

11 november 1944
Een “zwarte” dag voor Roermond. Omstreeks kwart over elf verschenen Geallieerde jachtbommenwerpers boven de stad. Een zwaar bombardement op Roermond volgde. Binnen 15 minuten vielen er ongeveer 30 bommen op de stad, waarschijnlijk bedoeld voor het stationsemplacement. Enkele bommen ontploften niet. De bommen kwamen in vele straten neer zoals: Munsterstraat, Munsterplein, Pollartstraat, Hamstraat, Abdijhof, Stationsplein, Knevelgraafstraat, Veldstraat, Begijnhofstraat, Leliestraat, Dionysiusstraat, Bergstraat, Markstraat, Neerstraat, Kapellerpoort, Schuitenberg, Kon. Regentesselaan, Nassaustraat, Godsweerdersingel.
(F003)

Zuster Remmers omschreef dit bombardement in haar dagboek: 'Om 11.00 uur kwam weer een formatie vliegtuigen aan. Het afweergeschut begon al hevig te vuren. Toen volgde er een ontzettend bombardement op de stad. We konden nog net op tijd in de kelder komen. Telkens opnieuw hoorden wij het huilende geluid van de duikende vliegtuigen en daarna de bommen. Intussen bleef het afweergeschut vuren, het was een ontzettend lawaai. De uitwerking van het bombardement was ontzettend. De ene kant van de Veldstraat, onder andere de drukkerij v.d. Mark was met de grond gelijk gemaakt. Op de hoek van de Hamstraat en verderop in de Hamstraat lagen huizen in puin. Overal waren de bommen gezaaid en lagen huizen in puin. Mensen stonden schreiend op straat en sommigen riepen uit half verwoeste huizen om hulp. De ravage is vreselijk. Terstond was de luchtbescherming in actie en werd met het reddingswerk begonnen.'
(D002)


(F003)

De Veldstraat in de jaren 40 nog vóór het bombardement:


(000)

In 2012 is de plaats, waar de bom is gevallen, nog steeds open:


(F001)

1970
De Veldstraat gezien vanuit de kruising Leliestraat-Veldstraat. Op de linkerhoek is het uithangbord van café Tramway te zien.


(000)

2012


(F001)