Van kazemat tot kelderleven

Hoe komt men eigenlijk tot het schrijven van een boek? Een heel gemakkelijke vraag voor een klus die vaak lastig is en zeer zeker tijdrovend. Bij mij begon het allemaal met een verroeste Duitse helm die ik samen met mijn vader vond in de bossen van de Eifel toen we daar op vakantie waren. Ik was toen zeven jaar oud. Mijn vader, die altijd al interesse had gehad in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, kwam aanlopen en zei dat we deze helm maar mee naar huis moesten nemen. Thuis werd de helm geschilderd en op mijn kamer neergelegd. Vanaf dat moment vroeg ik iedereen die bij ons op bezoek kwam of zij nog iets hadden uit de Tweede Wereldoorlog. Het was toen eind jaren zestig en bijna iedereen had nog wel iets thuis liggen. De daarop volgende jaren groeide mijn verzameling gestaag. De laatste jaren maakte men mij meerdere malen attent op de hoeveelheid verschillende documenten, boeken en foto's met betrekking op Roermond tijdens de Tweede Wereldoorlog, die ik in de loop der jaren verzameld had. Op dat moment werd dan ook (in 2003) het idee geboren om alles, in een boek, te verwerken.

Het onderzoek en uitpluizen van de geschiedenis kon beginnen. Het gemeentearchief was de eerste plaats waar ik zocht naar informatie. Al snel volgden talloze huisbezoekjes bij mensen die de oorlog in Roermond hadden meegemaakt of die op een andere wijze een bijdrage aan het boek konden leveren. De opzet was van het begin af aan duidelijk. Het zou een chronologisch verhaal worden met veel citaten uit dagboeken en verhalen. Iedereen zou aan het woord komen zoals burgers, de Duitse bezetter en onze Amerikaanse bevrijders. De gevoelens van de betreffende personen, burgers of militair, wilde ik op papier krijgen. De medewerking die ik overal kreeg was overweldigend. Vele deuren gingen voor mij open, iedereen was enthousiast over dit initiatief.

De informatie in dit boek komt uit binnen- en buitenlandse archieven en uit privé bezit. Vele mensen stonden welwillend toe dat ik hun dagboeken en papieren las en hun privé-foto's uit die tijd bekeek. In de meeste gevallen mocht ik gebruik maken van hetgeen ik had gezien. Daarom bevat dit boek ook zo'n groot scala aan informatie en afbeeldingen die nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

Ik heb geprobeerd om dit belangrijke gedeelte van de Roermondse geschiedenis zo volledig mogelijk weer te geven. Echter door het verstrijken van de inmiddels meer dan zestig jaar was dit niet altijd mogelijk. Maar wie weet wat er nog aan informatie tevoorschijn komt!