Roermond, Kapellerlaan - 10 mei 1940

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 trok de Duitse bezetter Nederland binnen. Op 10 mei 1940 tussen 01.30 en 01.45 uur vond een vuurgevecht plaats tussen het Nederlandse leger en de als Nederlanders verklede Duitse soldaten op de Kapellerlaan te Roermond. Dit wordt geschiedkundig beschouwd als de eerste officiële militaire gevechtshandeling / vuurgevecht van de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem.

De datum 10 mei 1940 markeert daarom een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis voor de stad Roermond en Nederland. Vanaf die dag begon de terreur van de Duitse bezetter en eindigde de vrijheid.

Op die dag lieten moedige militairen het leven om onze vrijheid te beschermen. Wij moeten hen niet vergeten. Daarom is het goed te herdenken wat zich op die bewuste dag 10 mei 1940 heeft afgespeeld, een dag die het begin inluidde van 5 inktzwarte jaren in Nederland.

Op 5 mei 2015 werd de 70 jarige bevrijding van Nederland herdacht.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Op vele plaatsen in de wereld wordt op dit moment mensen hun vrijheid ontnomen.
Zij moeten vechten voor hun vrijheid.
Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van hun mensenrechten.
5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Om het verlies van onze vrijheid op 10 mei 1940 te herdenken werd een monument ontworpen ter nagedachtenis van het begin van de 2e Wereldoorlog in Roermond.

Dit monument werd op 10 mei 2015 om 16.00 uur onthuld op de Kapellerlaan ter hoogte van de overweg richting Kapel in het Zand. De onthulling werd verricht door Kolonel Maas, dhr. Jessen (veteraan van de 2e Compagnie van het 17e Grensbataljon), onze jeugd-cultuurburgemeester Madelief Dronkers uit Roermond en een afvaardiging van het bestuur van onze stad.

Op 1 mei begonnen de werkzaamheden, de fundering werd uitgegraven en gelegd.


(F055)