23 mei 2013 - Generaal Anderson

Honoring those who served ... Remembering the past

In mei 2013 werd er een reis gepland naar Washington om onderzoek te doen in de National Archives. Buiten het onderzoek in het archief stond ook een bezoek aan ‘Arlington National Cemetery’ op het programma. Scott van Ness, kleinzoon van generaal Anderson, zou samen met ons het graf bezoeken van zijn grootvader. In Roermond is de Andersonweg vernoemd naar generaal Anderson. Het straatnaambord 'Andersonweg' werd op 6 juni 1945 door hem onthuld.

Arlington National Cemetery

Algemene geschiedenis van deze begraafplaats
Op een groene heuvel boven de rivier de Potomac, met zicht op Washington D.C., ligt 'Arlington National Cemetery'. Het is een militaire begraafplaats waar ook heel wat bekende Amerikanen begraven liggen. Zo liggen er naast de talloze militairen ook presidenten, astronauten, politici en verdienstelijke burgers.

De begraafplaats werd voor het eerst in gebruik genomen in 1864. Nog steeds vinden er dagelijks meer dan 20 begrafenissen plaats. Arlington Cemetery telt ongeveer 400.000 graven.

Een bijzonder monument is het graf van de Onbekende Soldaat.


(F001)

In 1921 werden vier kisten met de resten van vier Amerikaanse soldaten, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, samengebracht in het stadhuis van Châlons-sur-Marne in Frankrijk. Op een van deze kisten werd de Amerikaanse vlag gelegd. Een gewonde veteraan, sergeant Edward Younger, plaatste een boeket witte rozen op deze kist. Na het eerbetoon door de Franse regering werd de kist, gedrapeerd met de vlag naar de Verenigde Staten overgebracht en op 11 november 1921 begraven op Arlington National Cemetery. Op de sarcofaag van wit marmer werd in 1932 de beroemde tekst vermeld:

Here Rests in Honored Glory, An American Soldier, Known but to God

Later werden monumenten voor onbekende soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Korea en Vietnam toegevoegd. Het monument van de Onbekende Soldaat wordt bewaakt door de 3rd U.S. Infantry, Old Guard. De bewaking vindt vierentwintig uur per dag, alle dagen van het jaar plaats.


(F001)


(F001)

Bezoek aan het graf van General John Benjamin Anderson
Op een buitengewoon zonnige dag, dinsdag 21 mei 2013, haalde Scott van Ness ons op in ons hotel in Washington. Samen reden we naar Arlington om daar het graf van zijn opa, generaal Anderson, te bezoeken.


(F017)

I'm so glad to meet you!


(F017)

Bezoek aan het graf van John F. Kennedy
De moord op president John F. Kennedy, de vijfendertigste president van de Verenigde Staten, vond op 22 november 1963 plaats te Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Kennedy werd meerdere malen dodelijk gewond door geweerschoten. Hij was in Texas voor een publieksreis voor zijn eventuele herverkiezing in 1964.

Kennedy was de vierde Amerikaanse president die vermoord werd, en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed. Het graf van Kennedy bevindt zich ook op Arlington Cemetery.


(F001)


(F001)