5 mei 2013 - Bevrijdingsvuur Roermond

Vrijheid spreek je af

Bevrijdingsvuurestafette 2013 - van Wageningen naar Roermond
Al een aantal jaren achter elkaar brengt EREK (Eerste Remunjse Echte Kaerelsklup) het vuur der bevrijding van Wageningen naar Roermond. Dit gebeurd fietsend in de nacht van 4 op 5 mei. Deze vlam zal het bevrijdingsvuur op de Markt ontsteken, waarna het Bevrijdingsfestival Roermond 2013 officieel van start gaat.

Het thema van het Bevrijdingsfestival 2013 is 'Vrijheid spreek je af'. Vrijheid is niet vanzelfsprekend en het is belangrijk om vrijheid in stand te houden en zoveel mogelijk door te geven.

4 mei 2013:
Ruim voor de dodenherdenking verzamelen zich de leden van EREK en de gasten bij de brandweerkazerne. De fietsen werden gestald bij de brandweer.


(F001)


(F001)

Nadat alle fietsers aanwezig waren gingen we gezamenlijk naar de dodenherdenking.


(F001)


(F015)

Bij de dodenherdenking vond de overhandiging plaats van de fakkel door burgemeester Cammaert. De fakkel werd overhandigd aan Bart Joosten, voorzitter van EREK.


(F015)

Na de herdenking gingen we terug naar de brandweerkazerne. Het inladen van de fietsen en het materiaal kon beginnen. Alles in enkele bussen van de brandweer en een personenwagen.


(F001)


(F001)

Daarna nog een kop koffie drinken op de Roerkade bij café DuPont. Voor vertrek werd er nog een groepsfoto gemaakt op de Steenen Brug.


(F015)


(F015)

Omstreeks 21.15 uur vertrokken we naar Wageningen. In Wageningen aangekomen gingen Bart en Frank onze groep aan te melden. Daarna moesten we nog even wachten omdat het nog te vroeg was om te voet naar het 5 Mei Plein te vertrekken. De ceremonie op het plein vond plaats van 23.15 tot 23.55 uur. Aansluitend volgde het ontsteken van het Vrijheidsvuur om middernacht. Dat was tevens het startsein van de Bevrijdingsvuurestafette. De groepen die het verst moesten fietsen of rennen stonden vooraan. Zo ook dus onze groep.


(F001)


(F015)

5 mei 2013:
Daarna gingen we met de fakkel terug naar de wagens om de ons klaar te maken voor de fietstocht. Met het vuur van de fakkel werd de stormlamp aangemaakt. Nog een laatste inspectie van de fietsen en we konden vertrekken, om 01.00 uur. De afstand naar Roermond werd afgelegd in estafettevorm. Er werd rekening gehouden met de snelheid zodat iedereen het tempo goed kon volgen. Goed gemutst begonnen we aan de lange donkere tocht. Er stond ons een koude nacht te wachten.


(F015)


(F015)

Na circa 1,5 uur fietsen werd er een korte pauze ingelast. Even de benen strekken en eventueel het moment om te wisselen met iemand die in een wagen zat. De grote pauze was 's morgens om 04.30 uur. Het was zo koud dat er een klein vuurtje werd aangestoken om ons een beetje aan te warmen.


(F015)

Langzaam kwam de dageraad en verdween de kou. De laatste pauze was op 35 km voor in Roermond. Op de weg van Buggenum naar Roermond werden we opgewacht door een cameraman van de zender TVEllef. Deze zender verzorgde een nieuwsitem over het halen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen.


(TVEllef)

Eenmaal in Roermond aangekomen reden we gezamenlijk door naar de Kapllerlaan. Bij de familie Joosten stond een overheerlijk ontbijt te wachten op ons. Daarna keerde iedereen huiswaarts.


(F001)

Na amper twee uurtjes slapen was het om 11.45 uur weer verzamelen op de Roerkade bij café DuPont. De meerderheid van de groep was daar ook weer aanwezig.


(F015)

Om 13.00 uur werd de brandende toorts overhandigd aan burgemeester Cammaert op het podium van het Bevrijdingsfestival. De burgmeester sprak kort een woordje tot het publiek. Daarna begon het aftellen van 10 tot 0 en werd het bevrijdingsvuur ontstoken.


(F015)


(F015)


(F015)


(F015)

Daarna was er tijd voor de welverdiende ontspanning.


(F015)