Onthulling 10 oktober 2015

Op 10 oktober 2015 vond de onthulling plaats van het monument ter nagedachtenis aan de 11 kinderen van Spik en Maalbroek die in 1945 omkwamen door explosies van door de Duitsers achtergelaten munitie en mijnen.

Dat dit voorval na 70 jaar nog lang niet vergeten was bleek uit de enorme belangstelling bij de onthulling.


(F062)

Het welkomstwoord werd gesproken door de voorzitter van de werkgroep monument, mevrouw Willie Oosterholt.
Voordat de onthulling plaatsvond werden er enkele toespraken gehouden. De inleiding werd gesproken door Prof. Dr. Theo Beckers, auteur van de bijdrage 'De vergeten kinderen van de Spik en Maalbroek, twee munitiedrama's uit 1945' in het jaarboek 'Spiegel van Roermond 2015'.


(F062)

Na de toespraken werd het boek 'Vergeten tragedies', geschreven door Ruud Kerstens, gepresenteerd. Een boek over de elf omgekomen kinderen en hun families.


(F062)

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Chrit Houtackers, initiatiefnemer voor dit monument.


(F062)

Daarna een korte wandeling naar het monument. Bij het monument droeg Meta van Appeven haar gedicht voor 'De stille stenen' en hield de cultuurburgemeester Madelief Dronkers een korte toespraak. Een kinderkoor zong het lied 'Coming home' van Dotan.

Aansluitend onthulde de burgemeester Rianne Donders samen met de cultuurburgemeester Madelief Dronkers de plaquette bij het monument.


(F062)

Daarna was er gelegenheid om bij het monument bloemen te leggen.

Met dank aan RTV Roermond.