9 februari - Dokter Meuwissen doodgeschoten

Op 9 februari 1940 werd dokter Meuwissen uit St.Odiliënberg bij de grens, per ongeluk, doodgeschoten door een Nederlandse wachtpost.

De volgende dag stond er een artikel in 'De Nieuwe Koerier':
Een tragisch ongeluk aan de grens.
Dokter Meuwissen door een schot gedood. Vermoedelijk zag of begreep hij het stopteken niet.
Vrijdagavond zijn de gemeentenSt.Odiliënberg en de omliggende grensgemeenten in opschudding gebracht door een tragisch ongeluk, waarvan dokter J.Meuwissen uit St.Odiliënberg het slachtoffer is geworden. Hij werd namelijk door een grenspost bij Rothenbach toen hij per auto passeerde met een geweerschot gedood.

Omtrent de toedracht van dit noodlottig ongeval vernemen wij het volgende: Omstreeks half zeven was dokter Meuwissen op ziekenbezoek in de buurt van de douanepost Rothenbach. Zoals gewoonlijk was hij per auto. Van Rothenbach wilde hij blijkbaar nog naar Vlodrop-Station en reed derhalve even voor de douanepost linksaf, van de grote weg, de landweg in. Op de hoofdweg juist voor de zijweg is een militaire post geplaatst. Deze gaf de aankomende auto een signaal om te stoppen. Vermoedelijk heeft de dokter dit signaal helemaal niet gezien of heeft hij gedacht dat hij omdat hij linksaf sloeg niet hoefde te stoppen. In ieder geval sloeg hij de zijweg in. De militair dacht daarop dat de bestuurder het stopteken negeerde en loste een schot van achter op de auto. Deze was nog een honderd meter doorgereden en stopte toen. De militair rende er achter aan en sommeerde de bestuurder uit te stappen. Het portier was reeds geopend. Het bleek toen dat de dokter zwaargewond en stervende achter het stuur zat. De kogel was door de achterkant van de auto gegaan en was bij dokter Meuwissen door het schouderblad in de longen en het hart gedrongen. Vermoedelijk is hij aan een innerlijke bloeding overleden.
(B004)

Fourier van Hoorn omschreef dit ongeluk in zijn dagboek:
In Vlodrop waar enkele soldaten van onze compagnie de wacht aan de grens betrokken hadden, gebeurde het volgende tragische ongeluk. De dokter, een goede bekende van de daar wacht houdende soldaten, en dan ook overdag nooit werd aangehouden kwam ’s avonds met zijn auto in de richting van de grens. Door het scherpe licht zagen de twee soldaten, die wacht hielden niet dat het de dokter was en sommeerde dan ook met de rode lantaarn te stoppen. De auto reed echter door. Soldaat Swinkels schouderde zijn geweer en schoot. De auto kwam langzaam tot stilstand, het portier werd opengemaakt en verder gebeurde er niets. Toen de soldaat bij de auto kwam bleek de dokter dodelijk getroffen te zijn. De kogel had de onmiddellijke dood tot gevolg gehad. Ondanks het feit dat er geregeld gewaarschuwd werd onmiddellijk gehoor te geven aan de sommatie van op wacht staande soldaten kon bovenstaand ongeluk gebeuren.
(D001)