Juni 2014, Militärarchiv in Freiburg

Hugo Levels en Eric Munnicks kunnen inmiddels een heel goed beeld schetsen over de activiteiten van de Duitse soldaten tijdens de frontperiode van september 1944 t/m maart 1945. Het gebied dat ze zullen beschrijven strekt zich uit van, in het noorden, de lijn Overloon/Vierlingsbeek naar, in het zuiden, Nieuwstadt en Born.

Tijdens ons onderzoek kregen we informatie dat er nog enkele belangrijke documenten lagen in het Militärarchiv in Freiburg.

Eric plande samen met Pedro Schellekens een bezoek, op 5 juni, aan het Militärarchiv om deze documenten te kunnen bestuderen. De verwachting was hoog. Indien de documenten gevonden werden, zouden zij een bepaald onderwerp nog beter onderbouwen.

Er was van tevoren contact gezocht met het Militärarchiv in Freiburg en er waren twee leesplaatsen gereserveerd. Een bezoek aan het Militärarchiv verloopt anders dan een bezoek aan de National Archives in Londen of Washington. In de National Archives gaat het er beter aan toe dan in het Militärarchiv. De aanvoer van de stroom documenten bij de National Archives heb je zelf in de hand, de hele dag door kun je aanvragen. Bij het Militärarchiv moet men meer geduld hebben. Er zijn maar twee momenten per dag dat men documenten ophaalt uit het archief, 's morgens om 08.30 uur en 's middags om 14.30 uur. Het kan dus gebeuren dat je om 10.00 uur de gevraagde documenten krijgt en dat je deze om 11.00 uur hebt verwerkt. Je moet dan wachten tot 's middags 15.00 uur voordat je de volgende groep documenten krijgt. Het Militärarchiv zou op dit gebied iets kunnen leren van het systeem van de National Archives.

Ondanks alle ongemakken werden er ook tijdens dit bezoek weer heel interessante documenten gevonden.