Mei 2013, National Archives in Washington

In het hele militaire verhaal zaten nog enkele zwarte vlekken. De Britse militaire operaties konden goed in kaart gebracht worden. Van de Amerikaanse militaire operaties ontbrak hier en daar wat informatie. Om ook deze informatie compleet in kaart te kunnen brengen plande Eric Munnicks een vakantie in Washington. De voorbereidingen voor het onderzoek in de archieven begonnen al in maart.

In de National Archives in Londen contact zoeken was heel gemakkelijk, dat bleek in Washington toch wat moeilijker te zijn. Alle telefoonnummers op de website werden gebeld. Overal kreeg je dezelfde computerstem die je vertelde dat je een volgend nummer moest indrukken. Zo ging je van de ene automatische informatie naar de andere zonder dat je ook maar ergens iemand aan de telefoon kreeg. Men kon nergens terecht met vragen om het bezoek goed voor te bereiden. Dan maar een mailtje sturen via 'contact'. Alle vragen werden in het mailtje goed verwoord om het maximale rendement uit het bezoek te kunnen halen. Een dag later kwam er al antwoord. Echter de teleurstelling was groot. Het bleek een automatisch mailtje waarin nergens antwoord werd gegeven op de vragen. Dan maar afwachten en er zelf naartoe gaan.

De aankomst in Washington was op zondag 19 mei. Eric Munnicks bezocht meteen op maandag 20 mei 2013 de National Archives in Washington.


(F017)

De ontvangst in het archief was geweldig. Iedereen was meteen heel behulpzaam en er werd alles aan gedaan om de gevraagde documenten zo snel mogelijk tevoorschijn te krijgen. Dit was compleet tegenovergesteld tot wat de gepoogde voorbereiding deed vermoeden. Het was een indrukwekkende lijst van 78 documenten die moest worden afgewerkt. De speurtocht begon. Het was al heel snel duidelijk dat indien je dit alleen deed het meer tijd ging kosten dan van tevoren gepland. Jan van de Kerkhof was bereid om te helpen. Op donderdag 23 mei werden de laatste documenten opgevraagd en bekeken.

Enkele voorbeelden van documenten en foto's die in de National Archives werden gevonden:

291 Regiment Infantry
Lieutenant Colonel Short en Major Gordon voor het hoofdkwartier in Heijthuysen op 20 februari 1945.


(F018)

125 Cavalry Reconnaissance Squadron
Dit squadron bevond zich tegen het einde van oktober 1944 in Born.


(F018)